El Centre de Dia Elena Maseras està en marxa. Un edifici a Maó de 300 m2 basat en un concepte obert, lluminós i acollidor. «Sense despatxos perquè la feina és el dia a dia amb els usuaris».
Carme García Querol, gerent de Serveis Socials Balears, coneix les dades: «A Menorca hi ha 3.500 persones majors de 80 anys, es calcula que el 50% tenen necessitats d’atenció diàriament, gairebé 2.000 persones. Si no hi ha centres de dia, s’ocupen els de casa, els familiars. Però aquestes persones necessiten atenció constant i això és esgotador, és difícil encara que no treballis fora de casa «.
– Quines persones poden ser usuaris del Centre de Dia?
Va dirigit a persones que a casa necessiten supervisió en alguna o diverses de les activitats que fan cada dia: medicació, menjar, higiene, qualsevol d’aquestes coses o totes. Aquests són els usuaris d’un centre de dia.
Tenen trastorns cognitius importants: no saben on són, no saben si han obert el gas, no saben si han fet el dinar o no, no saben si han menjat, no saben el que han menjat, si no estàs constantment amb ells, ells no poden valer-se per si mateixos.
La desnutrició, la deshidratació i la solitud són els principals mals de la gent gran en aquests moments i els tres provenen de la seva falta de capacitat per governar la seva vida. No són capaços d’ordenar el que els fa falta en la seva vida.
– Hi ha certa reticència a treure a la gent gran de casa i les famílies prefereixen contractar una persona interna que s’ocupi de la seva atenció?
A vegades sí, però pensa que per a una interna aquest treball de 24 hores és esgotador i a més no solen tenir titulació pel que tenen menys recursos per realitzar la seva tasca. Això en un Centre de Dia no passa perquè els professionals que hi treballen tenen els seus horaris, les seves vacances, coneixen estratègies i tenen més recursos que aplicar segons el cas.
Les famílies han de tenir clar que el trastorn cognitiu que pateix aquesta persona gran no millorarà. Aquesta és ja la seva perspectiva de vida. I està demostrat que la vida en un Centre de Dia els estabilitza: coneixen l’entorn, segueixen rutines, que són importants per a ells perquè els fa estar més àgils, saben el que faran a les 10 del matí i saben quan ha arribat l’hora de dinar.
A més les cases no estan preparades per als malalts, però el Centre de Dia està pensat especialment perquè ells es trobin còmodes i sense perills. És com quan portes els nens a la «escoleta», socialitzen i se’ls nota, tenen coses per explicar i per aprendre.
Alguns usuaris quan arriben al Centre de Dia no mengen sols ni van al bany sols. A la setmana fan tot això i més canten i riuen. El cervell és un múscul i cal exercitar-lo i al Centre de Dia ens ocupem d’això.
– Quan els familiars vénen a Serveis Socials Balears a exposar el seu cas, quin és el tema que més els preocupa?
Sense cap dubte, que no els fan cas. Que la mare o el pare segueixen volent comandar en les seves vides i no es deixen fer. Les implicacions emocionals d’un familiar cuidador d’una persona gran a vegades són un handicap. Pensa que aquestes persones pertanyen a una generació que ha tingut una vida molt dura, era una altra època i han fet el que creien amb una mica d’autoritarisme. Ells ara no discerneixen però segueixen comandant: no em prenc les pastilles, no em dutxo, menjaré quan tingui gana, no tinc set,…
Aquestes implicacions emocionals de vegades impossibiliten al familiar per fer aquesta feina. Et diuen és que “és la meva mare!” i és difícil passar a ser la cuidadora. «És que jo ja li dic i ella no em fa cas». És que ja no és aquesta persona, ara necessita que la governin, que la cuidin.
En un Centre de Dia hi ha molt d’amor, afecte i dedicació, però no hi ha implicació familiar. Les persones que els atenen són professionals que han estudiat per fer això, que tenen instruments, estratègies i recursos que els familiars no tenen.
A casa de vegades no volen prendre les pastilles, les amaguen, però quan surten del Centre de Dia s’han medicat, han menjat, han begut, han rigut, han realitzat les activitats que els agraden, estan cansats i dormen millor.
– I a més, no estan sols.
És clar, a casa encara que els familiars estiguin molt pendents d’ells, estan sols. Al Centre estan amb altres persones de la seva edat, xerren de les seves coses, de les coses del poble, ens expliquen històries de quan eren més joves. Comparteixen experiències i estan acompanyades. A vegades arriben cohibits perquè no els acaba d’agradar la idea d’estar al Centre però aviat s’impliquen i participen en algunes tasques com sortir amb un dels treballadors a comprar el pa, posar la taula o doblegar les tovalloles. Cadascú fa el que li agrada, mai se’ls obliga a realitzar una activitat que no volen fer i el procés d’adaptació sol ser molt ràpid perquè es troben bé.
Nosaltres iniciem el treball en el domicili amb l’objectiu d’establir els hàbits de la higiene diària, la medicació i el berenar. Se’ls va introduint a poc a poc en el Centre de Dia. Comencen anant una estona i coneixent els altres usuaris i als treballadors que els van a atendre. Normalment no se’ls pregunta si volen anar al Centre de Dia perquè diran que no. Però d’una manera suau i tranquil·la van entrant i de seguida veus els efectes positius que aquesta convivència els produeix.
– Al Centre de Dia treballareu segons el model d’Atenció Centrada en la Persona, quins objectius té aquest model?
L’objectiu principal és millorar la qualitat de vida i el benestar de la persona en tot els seus àmbits, partint del ple respecte a la seva dignitat i els seus drets, dels seus interessos i preferències i comptant amb la seva participació efectiva en les decisions.
Per a nosaltres és molt important conèixer la història de vida de cada un dels usuaris perquè cada un té les seves característiques personals i conèixer-les ens serveix per saber que els podem encarregar una activitat concreta perquè amb ella es connecten amb la realitat, els dóna tranquil·litat i els dóna alegria.
El nou Centre de Dia Elena Maseras cobreix una necessitat social a Menorca. Si en la teva família té una persona gran que necessita cures, no ho dubtis. Posa’t en contacte amb nosaltres per conèixer el projecte.
Ens trobaràs a
C / Sant Sebastià, 69
07702 Maó (Menorca)
971 35 70 21
629.668.859
administracio@serveissocialsbalears.com