El dibuix és una capacitat d’expressió més. Tenim aquesta capacitat des de ben petits, i els nens i nenes ho fan com a forma d’expressió i com un joc. De petits no ens costa agafar llapis i paper i fer dibuixos, no tenim sensació de ridícul, i els nens s’hi aboquen amb entusiasme.
Un cop creixem i som conscients dels resultats deixem de dibuixar i renunciem a la capacitat de la representació gràfica de les coses i els sentiments. Perquè deixem de dibuixar no té una única explicació. En primer lloc l’escola només reforça aquesta capacitat com expressió artística, i ignora les altres aplicacions del dibuix i la pintura, ens ensenyen només des de la perspectiva de proporcions, copia, composició o equilibri, que fa que la majoria tinguem clar que no en sabem i que per tant no ens agrada dibuixar o pintar.
Idò dibuixar no és només una expressió artística, sinó que també és una eina comunicativa, una forma d’expressar sentiments, visualitzar idees, crear noves idees i compartir-les de forma ràpida i fàcil. El dibuix ajuda a la concentració, ens hi hem de fixar per estudiar i plasmar els detalls, i estimula la imaginació i el pensament.
El llenguatge visual és un llenguatge per si mateix i un gran complement del llenguatge verbal o escrit, i en molts casos és més clar, directe i ràpid. De fet el llenguatge visual l’utilitzem molt sovint, per exemple en la senyalització del tràfic, o en la senyalització dels locals que anuncia l’entrada i sortida, els banys, etc
Es més, ningú deixa de parlar o escriure perquè no ho faci a la perfecció, o perquè no es dedica professionalment a ser orador o escriptor. Per tant, perquè deixem de dibuixar?
Recuperar les capacitats de dibuixar és una qüestió de pràctica, de posar-s’hi. Dibuixar i pintar també ajuda a conservar la psicomotricitat fina, la memòria i en general les capacitats cognitives, quan ens fem grans.
Tots els centres de gent gran, han incorporat el dibuix i la pintura com a un exercici imprescindible per a exercitar les capacitats, i demostra que durant el temps que pintem, repassem, o dibuixem el nostre cervell es troba operatiu amb una activitat molt reconfortant.
Algunes idees per recuperar la pràctica del dibuix i la pintura:
• Compreu un llibre de mandales i una capsa de colors, i doneu ales a la vostra capacitat de triar el color que hi poseu cada cop.
• Tingueu un bloc per dibuixar sempre a mà, i feu dibuixos inventats, copiant l’entorn, o per recordar coses que heu de fer, esquemes, planells, les coses que heu de comprar, … l’única norma és no rompre res i guardar tots els dibuixos que heu fet.
• Reproduïu un quadre sense ànim de ser precisos, xaleu canviant formes i colors.
Però alerta, els colors també influeixen sobre el nostre estat d’ànim, així que si no tenim un bon dia esforçar-vos per triar colors alegres i veureu com ràpidament el vostre estat d’ànim també varia.