«Jo li dic que ha de menjar, que ha de beure, que ha de prendre la seva medicació, però la mare no me fa cas». Aquesta és una frase que escolten sovint els professionals sociosanitaris. «És que el meu pare sempre ha tingut molt de caràcter i no ens fa cas. És molt difícil que entengui que ara sóc jo, la seva filla, qui ordena la seva vida «.
A les famílies que tenen alguna persona gran amb trastorns cognitius, aquesta és una situació habitual que provoca ansietat: així com era la meva mare, sempre pendent de tots, que trist !.
Estrès familiar
Els cuidem amb cura i afecte, ens ocupem que tinguin totes les seves necessitats bàsiques cobertes perquè estiguin tranquils, aconseguim que mengin cada dia ….. però és esgotador.
La realitat és que el canvi de rol en la família i les implicacions emocionals que es donen en tot el procés, solen tenir repercussions en la salut i la qualitat de vida del cuidador. A més, el familiar que es fa càrrec d’una persona gran amb deteriorament cognitiu disposa de molt d’amor i sentit comú però, en moltes ocasions, no té els coneixements ni els recursos necessaris per a realitzar aquesta tasca en els moments més complicats.
Sense memòria però amb records
La soledat és un dels mals que afecten a aquestes persones grans. Tot i que la família estigui al seu costat, troben a faltar la seva vida quotidiana, els costums, els seus menjars, … se senten insegures, ni tan sols poden anar soles al bany!.
En una reunió familiar es planteja portar-los a un centre de dia, però es descarta gairebé immediatament. No volen desentendre’s d’unes persones que els han cuidat tota la vida, que han estat pares i mares atents i afectuosos. Estan perdent la memòria, cal repetir-ho tot diverses vegades perquè ho obliden, però poden passar llargues estones recordant episodis de la seva vida.
Rutines i companyia
¿I per què no un Centre de Dia?. Pensa en els seus beneficis. La teva mare estarà cuidada per professionals sociosanitaris que estableixen rutines que els ajuden a situar-se. Estarà acompanyada per altres persones de la seva edat amb les que podrà compartir records i anècdotes. Participarà en els tallers d’estimulació cognitiva que l’ajudaran a estabilitzar la seva malaltia.
Quan torni a casa a la tarda la mare, o el teu pare, estaran feliços i cansats. Disposats a explicar-te el que han fet, si ho recorden, a sopar i dormir per tornar al dia següent. L’experiència demostra que l’adaptació al centre és ràpida i afavoreix la seva autonomia personal i la seva autoestima.
Si en la teva família hi ha una persona gran que necessita cures, no ho dubtis. Posa’t en contacte amb nosaltres per conèixer el nostre projecte.
Ens trobaràs a:
SSB
C / Sant Sebastià, 69 – 07702 Maó
971 35 70 21
629.668.859
administracio@serveissocialsbalears.com