La comunicació és l’intercanvi d’informació, idees i emocions. Moltes vegades aquesta comunicació es veu dificultada, per les malalties (pèrdua auditiva), l’estat psíquic (nerviosisme o estrès), per l’estat físic (estem realment cansats), i això condiciona el missatge que enviem i el que rebem de la persona amb la qual ens hem de comunicar.
Per entendre’ns, per comunicar-nos, un dels elements més importants, és l’escolta activa. Perquè existeixi la comunicació, no només han de sortir les paraules, també han d’arribar al destinatari. I aquest és el procés més necessari per entendre’ns, entre germans, amb els fills, amb els pares, entre companys de feina,…
L’escolta activa significa escoltar i entendre la comunicació des del punt de vista del que parla. Es refereix a l’habilitat d’escoltar no només el que la persona està expressant directament, sinó també els sentiments, idees o pensaments que estan soterrats al que s’està dient. Per arribar a entendre a algú cal empatia, és a dir, saber posar-se al lloc de l’altra persona.
Escoltar activament és important, perquè els altres sentin la confiança necessària per a ser sincers, que la persona que parla se senti valorada, si s’escolta activament, l’altre es tranquil·litza, s’eliminen tensions, s’afavoreix una relació positiva, i també millora la nostra pròpia imatge generant respecte cap als altres.
Les persones som miralls, davant d’una persona que respecta, mira, i atent la nostra conversa, també respectem, mirem i atenem les seves respostes. Comunica bé aquella persona que és capaç de generar actituds positives a les altres, i a l’inrevés, escolta bé aquella persona que té una actitud positiva respecte al que està escoltant.
Les paraules, només representen el 7% del llenguatge, la resta ho transmetem amb el parallenguatge un 38% (com ho diem i, principalment, el volum i to de veu) i el llenguatge no verbal un 55% (la postura del cos, la mirada, …).
En molts moments de la vida, hi ha circumstàncies que dificulten la comunicació familiar: les persones grans i amb dificultats auditives entre elles, en situacions de crisi de parella, fills amb pares que pateixen malalties cognitives, els adolescents amb els pares i mares, .. Aplicar estratègies d’escolta activa millorarà la comunicació i per tant, també la relació i la vida.
Per escoltar activament:
• Hem d’eliminar distraccions, per començar, la televisió.
• Utilitzar un to de veu, tranquil, relaxat i fluix.
• Mirar als ulls directament, amb serenitat.
• Reforçar a la persona que parla amb expressions que indiquin que ho estàs entenent.
• Deixar parlar, deixar acabar, no interrompre.
• Està concentrat en el que diuen, per poder-ho resumir.
• Controlar els silencis, no passa res, ens ajuda a cercar nous arguments.
• No jutjar, no donar idees o solucions prematures, no contrarestar el que ens diuen.
• Identificar els sentiments del que parla.
• Ser pacient.
• Controlar les nostres emocions, hem de sentir-nos contents i agraïts de la conversa.
Quan una persona ens vol dir alguna cosa, preneu atenció, i com deia en Charles Chaplin: “No esperis que et toqui el torn per parlar, escolta de debò i seràs diferent”, i també aconseguiràs resultats diferents.